De werf in beweging

De werf in beweging is een cultuurproject in Amsterdam Noord. Ruim 50 kinderen en jonge talenten en 50 orkestleden maken kennis met de geschiedenis van de Nederlandse Dok en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM). Tijdens 12 workshops worden verhalen van oud werknemers van de werf vervolgens samen met een regisseur, een choreograaf en professionele musici vertaald in een artistieke voorstelling vol theater, choreografie en live muziekHet gevoel van saamhorigheid, dat een kernbegrip was op de werf, vormt de rode draad in zowel de workshops als in de voorstelling. 

         De voorstelling vindt plaats in de NDSM-loods, de locatie waar de schepen vroeger gebouwd werden. Vanaf binnenkomst stapt het publiek in de voorstelling, waar ze door de traditionele koffiedames wordt ontvangen en de geluiden van de werkzaamheden al horen (uitgevoerd door een combinatie van oud-werknemers, kinderen en orkestleden). Na een theatraal ontvangst neemt het publiek plaats op de tribune en wordt in de voorstelling gezogen door een zes stemmig koor. 
        In de voorstelling volgen we het verhaal van opa (oud werknemer van de werf) die zijn kleindochter vertelt over zijn verleden op de werf. Vanuit de stem van opa wordt het publiek langzaam in het verhaal meegenomen en zien we de gebeurtenissen terug in scenes en choreografie begeleid met live muziek. Opa vertelt over de tijd dat hij nog een klein jongetje was en zijn vader werkte op de werf. Het was kei hard werken. Wat de thuissituatie ook was, het schip moest af. We volgen een werkweek van de vader met al zijn rituelen, van het flirten met de koffiedames tot de grote ceremonie bij de te waterlating. Aan de andere kant het perspectief van de zoon, voor wie de werf enerzijds een avontuurlijk ontdekkingsparadijs is, waar hij met de buurtkinderen stiekem gluurt naar de reusachtige olietankers, tegelijkertijd een confrontatie met het gemis van de aanwezigheid van zijn vader.
        De voorstelling geeft een blik op de cultuur van de werf op een manier die toegankelijk is voor een breed publiek. Naast herkenbare, grappige anekdotes, beelden van toen en traditionele klassieke muziek van het orkest, worden verhalen van oud-werknemers vertaald door de kinderen met raps en ritmische (body)percussie. 

    Het verhaal mondt uit in de traditionele tewaterlating ceremonie waarin alle deelnemers tussen de 9 en de 86 jaar, amateur en (semi) professional vanuit verschillende kunstdisciplines samensmelten. Het publiek ervaart de werf van toen en het gevoel van saamhorigheid met alle zintuigen.  


De workshops

Fase 1- Verkennen

Alle deelnemers verkennen de geschiedenis van de NDSM werf. Ze ontmoeten oud-werknemers en voeren gesprekken over hun leven in de scheepsbouwindustrie. Vervolgens krijgen ze een educatieve rondleiding op het terrein en in het NDSM-museum en bekijken een film over het ontstaan van de werf.

Wanneer

Waar

Leiding

12 januari 13.30- 16.45

Informatiecentrum 
'De Blauwdruk'  

Neveritaweg 61
1033 WB Amsterdam          

Ruud van der Sluis
(NDSM herleeft)


Fase 2- Exploreren en creëren

Theater De verhalen sessies met de oud-werknemers vormen de bouwstenen van de verhaallijn. Deelnemers leren zich middels improvisatie spelopdrachten verplaatsen in de personages op de werf, ze reflecteren op hoe zij zich hiertoe verhouden en werken aan een theatrale verbeelding.

Wanneer

Waar

Leiding

Zaterdagen vanaf 19-1 t/m 30-3

14.00 - 18.00

Varianthal Stichting NDSM

Neveritaweg 61
1033 WB Amsterdam  

Elisabeth Hesemans (regie)

Sem Konijn (ass. regie)

 

Choreografie Kinderen exploreren samen met ervaren kunstbeoefenaars met beweging. Kinderen delen hun beleving van ‘de zware werkzaamheden’ en de jonge talenten delen hun technische danservaring. Via improvisatie opdrachten construeren zij zo, met behulp van een professionele choreograaf, de choreografie.

Wanneer

Waar

Leiding

Zaterdagen vanaf 19-1 t/m 30-3

14.00 - 18.00

Varianthal Stichting NDSM

Neveritaweg 61
1033 WB Amsterdam  

Mirjam Visser (choreografie)

Maaike van Agteren
(projectleiding)

Muziek Tijdens de muziek workshops onderzoeken kinderen samen met muzikanten hoe ze geluiden van de werf kunnen omzetten in muziekfrases. Machines, metaal, olietankers, het geroezemoes van de werknemers, voetstappen, uitbundig gejuich wanneer een klus was geklaard. 

Wanneer

Waar

Leiding

Zaterdagen vanaf 19-1 t/m 30-3

14.00 - 18.00

Varianthal Stichting NDSM

Neveritaweg 61
1033 WB Amsterdam  

Debby Langereis
(muzikaal leider)

Anton Leijdekker
(bandleider)


Fase 3 repeteren 

Muzikale samensmelting. De jonge (multidisciplinaire) talenten vormen in dit onderdeel een zangkoor. Samen met het orkest en de band maken zij een muzikale eenheid. Een aantal muziekstukken wordt speciaal voor de voorstelling gearrangeerd om deze samensmelting mogelijk te maken. 5 stemmige koorpartijen worden afgewisseld met volksliederen vol verlangen en ritmische uptempo nummers waarin de zware en repetitieve werkzaamheden op de werf worden gerepresenteerd.

Wanneer

Waar

Leiding

8 Dinsdagen 20.15- 22.30 

 

Stichting Cordaan

 

Zangstudio Debby Langereis

 

Bert Willemsen (dirigent)

Debby Langereis
(muzikaal leider)Fase 4 Verbinden en delen

Tijdens de montage dag in de NDSM- loods wordt al het in de workshops gecreëerde materiaal samengebracht tot een geheel. 

Tijdens de voorstellingen delen de deelnemers hun artistieke vertaling van het scheepsbouwverleden met ruim 1000 buurtbewoners. 


Voorstellingen: 4 en 5 april 2019 19.30 @NDSM Loods