De werf in beweging

Verhalen van de NDSM in een muziektheatervoorstelling!

Op 4 en 5 april neemt de voorstelling De werf in beweging je mee naar het roemrijke verleden van de NDSM werf. Deze spectaculaire voorstelling vindt plaats in de NDSM loods met meer dan 100 spelers, tussen de 7 en 86 jaar oud. Een rauwe voorstelling met theater, zang, choreografie en live muziek op de plek waar vroeger de reusachtige schepen gebouwd werden.

Ontvangst: (met act) 19.30 
Aanvang: voorstelling 20.00  

De voorstelling is gebaseerd op verhalen van oud-werknemers, deze worden vertaald in spelscenes vol herkenbare anekdotes. In de choreografieën zien we de bedrijvigheden van de werknemers die kei hard moesten werken om de schepen op tijd af te krijgen. Men had elkaar nodig om het vol te houden. Het gevoel van saamhorigheid, dat een kernbegrip was op de werf, vormt de rode draad in de voorstelling. De sfeer in de volksbuurten waar iedereen voor elkaar zorgde is voelbaar in de prachtige muzikale vertaling gespeeld door zowel het traditionele 50koppige harmonieorkest van de NDSM, als een eigentijdse spectaculaire band en veel jong zangtalent. 

Beelden van het verleden worden tijdens de voorstelling geprojecteerd op een groot LED scherm. Er wordt verbinding gemaakt tussen toen en nu, tussen jong en oud en tussen buurtbewoners met verschillende talenten en achtergronden.

 


Het werkproces

Fase 1- Verkennen

Alle deelnemers verkennen de geschiedenis van de NDSM werf. Ze ontmoeten oud-werknemers en voeren gesprekken over hun leven in de scheepsbouwindustrie. Vervolgens krijgen ze een educatieve rondleiding op het terrein en in het NDSM-museum en bekijken een film over het ontstaan van de werf.

Wanneer

Waar

Leiding

12 januari 13.30- 16.45

Informatiecentrum 
'De Blauwdruk'  

Neveritaweg 61
1033 WB Amsterdam          

Ruud van der Sluis
(NDSM herleeft)


Fase 2- Exploreren en creëren

Theater De verhalen sessies met de oud-werknemers vormen de bouwstenen van de verhaallijn. Deelnemers leren zich middels improvisatie spelopdrachten verplaatsen in de personages op de werf, ze reflecteren op hoe zij zich hiertoe verhouden en werken aan een theatrale verbeelding.

Wanneer

Waar

Leiding

Zaterdagen vanaf 19-1 t/m 30-3

14.00 - 18.00

Varianthal Stichting NDSM

Neveritaweg 61
1033 WB Amsterdam  

Elisabeth Hesemans (regie)

Sem Konijn (ass. regie)

 

Choreografie Kinderen exploreren samen met ervaren kunstbeoefenaars met beweging. Kinderen delen hun beleving van ‘de zware werkzaamheden’ en de jonge talenten delen hun technische danservaring. Via improvisatie opdrachten construeren zij zo, met behulp van een professionele choreograaf, de choreografie.

Wanneer

Waar

Leiding

Zaterdagen vanaf 19-1 t/m 30-3

14.00 - 18.00

Varianthal Stichting NDSM

Neveritaweg 61
1033 WB Amsterdam  

Mirjam Visser (choreografie)

Maaike van Agteren
(projectleiding)

Muziek Tijdens de muziek workshops onderzoeken kinderen samen met muzikanten hoe ze geluiden van de werf kunnen omzetten in muziekfrases. Machines, metaal, olietankers, het geroezemoes van de werknemers, voetstappen, uitbundig gejuich wanneer een klus was geklaard. 

Wanneer

Waar

Leiding

Zaterdagen vanaf 19-1 t/m 30-3

14.00 - 18.00

Varianthal Stichting NDSM

Neveritaweg 61
1033 WB Amsterdam  

Debby Langereis
(muzikaal leider)

Anton Leijdekker
(bandleider)


Fase 3 repeteren 

Muzikale samensmelting. De jonge (multidisciplinaire) talenten vormen in dit onderdeel een zangkoor. Samen met het orkest en de band maken zij een muzikale eenheid. Een aantal muziekstukken wordt speciaal voor de voorstelling gearrangeerd om deze samensmelting mogelijk te maken. 5 stemmige koorpartijen worden afgewisseld met volksliederen vol verlangen en ritmische uptempo nummers waarin de zware en repetitieve werkzaamheden op de werf worden gerepresenteerd.

Wanneer

Waar

Leiding

8 Dinsdagen 20.15- 22.30 

 

Stichting Cordaan

 

Zangstudio Debby Langereis

 

Bert Willemsen (dirigent)

Debby Langereis
(muzikaal leider)Fase 4 Verbinden en delen

Tijdens de montage dag in de NDSM- loods wordt al het in de workshops gecreëerde materiaal samengebracht tot een geheel. 

Tijdens de voorstellingen delen de deelnemers hun artistieke vertaling van het scheepsbouwverleden met ruim 1000 buurtbewoners. 


Voorstellingen: 4 en 5 april 2019 19.30 @NDSM Loods